Documentations
Pros and cons of alternatives to piglet castration: Welfare, boar taint, and other meat quality Traits
This paper reviews the pros and cons of various alternatives to the surgical castration of male piglets without pain relief. Castration is mostly motivated by the presence of boar taint…
Publié en 2019A PBPK model to study the transfer of alpha-hexabromocyclododecane (alpha-HBCDD) to tissues of fast- and slow-growing broilers
A physiologically based pharmacokinetic (PBPK) model was developed to investigate the production-specific factors involved in the transfer of alpha-hexabromocyclododecane (alpha-HBCDD) to broiler meat. The model describes growth and lipid deposition…
Publié en 2020How input parameters and calculation rules influence on-farm antimicrobial use indicators in animals
A variety of indicators of antimicrobial use are available in veterinary medicine, their choice should depend on the study objective as none has been recognized as the most appropriate metric.…
Publié en 2019Do farming conditions influence brominated flame retardant levels in pig and poultry products?
Brominated flame retardants (BFR) are primarily used as flame retardant additives in insulating materials. These lipophilic compounds can bioaccumulate in animal tissues, leading to human exposure via food ingestion. Although…
Publié en 2020Genetic determinism of boar taint and relationship with growth traits, meat quality and lesions
Breeding entire males is an alternative to surgical castration to improve their welfare. However, entire males may have a major quality defect called boar taint. Boar taint is partly due…
Publié en 2020Dynamique temporelle de la diversité génétique dans des lignées commerciales de porc
La détection des locus sous sélection positive dans le génome d'une population est une alternative intéressante aux approches de détection de QTLs. Elle permet d’identifier des zones du génome fonctionnellement…
Publié en 2019Représentativité des races locales porcines stockées dans la Cryobanque Nationale
Six races locales porcines françaises sont reconnues par le ministère en charge de l’agriculture : races Basque, Gascon, Cul Noir Limousin, Porc de Bayeux, Porc Blanc de l’Ouest (PBO) et…
Publié en 2019Crise sanitaire de FPA en Chine : porc et protéines : équilibres de marchés bouleversés
Fin 2019, Abcis* a conduit avec d'autres experts du marché chinois, une étude sur l'iimpact de l'épidémie de fièvre porcine africaine, qui sévit en Chine et en Asie du Sud-Ouest,…
Publié en 2020Trois protocoles de décapage du biofilm au banc d'essai
L’Ifip et Porc Spective ont testé des protocoles de décapage du biofilm des canalisations d’eau. Ils sont efficaces mais pas toujours suffisants s’ils ne sont appliqués qu’une seule fois.
Publié en 2020L’hyperconnectivité s’invite chez les vétérinaires
Deux nouvelles solutions de télémédecine ont été présentées en décembre au congrès de l’Association française de médecine vétérinaire porcine.
Publié en 2020Le registre des traitements se numérise avec Gvet
Dans une enquête réalisée en 2018 auprès de 104 éleveurs,..
Publié en 2020