Documentations
Destructured meat : effects of slaughter system and weather conditions
The experiment studied three different industrial slaughter systems. Meteorogical parameters were also recorded in an attempt to explain seasonal variations in meat quality. This study revealed an effect of outside…
Publié en 2005Viandes déstructurées : effets du système d'abattage et des conditions météorologiques
Cette expérimentation consiste en l'étude de trois systèmes d'abattage industriels différents. Des paramètres météorologiques ont également été relevés dans le but d'expliquer les variations saisonnières de la qualité de viande.…
Publié en 2005Effet de la durée de mise à jeun et du système d'alimentation sur les paramètres de qualité de viande des porcs issus de trois types génétiques
Face à la demande des salaisonniers du cuit qui recherchent toujours des pH ultimes plus élevés sur les jambons et les longes, l’ITP a conduit une étude visant à mesurer…
Publié en 2005Maîtrise du danger “aiguilles cassées” - État des lieux des démarches mises en œuvre par la filière porcine : analyse et propositions d’actions
La présence d’aiguilles cassées dans les viandes de porc est un événement rare mais d’une gravité extrême. Suite à une modification des règles de l’inspection des échines des porcins de…
Publié en 2005Who are the Gold-medal-winning pig breeders ?
Grower-finisher breeders represented 62% of candidates. 46% of the nominated pig farms were in Brittany, and 13% in the Loire Region.An average pig barn employs 1.8 workers. Grower-finishers breeders accounted…
Publié en 2005Zootechnical benefits of using a tribomechanically-micronized zeolite in weaner piglets
The performance impact of replacing 2% (MZ2) or 4% (MZ4) of postweaning feed by a micronized zeolite (MZ) was tested in weaner piglets. The effects were compared with those obtained…
Publié en 2005Pharmalogical management of reproduction in sow herds : french practices
A survey was conducted in 2004 among 200 French sow herds, in order to describe their pharmalogical management of reproduction.They belonged to a group of highly economically and technically efficient…
Publié en 2005Should the vitamin level of lactation diet supplied to hyperprolific sows be higher than usually recommended ?
The influence of vitamin level in lactation diet on lactation performance was studied in two experimental stations. On the 108th day of gestation, sows were allocated to one of the…
Publié en 2005Abaissement des protections à l'importation par l'OMC : quels risques lemarché du porc en France
Hervé Marouby, Claudie Gourmelen, Jan-Peter Van Ferneij, Michel Rieu, rapport d'études, décembre 2005, 105 pages Dans le cadre des négociations à l’OMC, face à la pression de pays exportateurs, l’UE…
Publié en 2005Results of the 27th control testing of terminal products
The purpose of testing terminal products is to add to official public registers of performance levels for growth, carcass and meat quality for terminal products derived from different hybrids of…
Publié en 2005Inspection report on two Quebec-based on-farm pig carcass composting sites
In Quebec, pork carcasses are currently taken away by a sole meat salvager. Costs have rocketed, and the expenses involved have been passed on in full to the producer. Quebec…
Publié en 2005