Documentations
On farm pig welfare assessment : comparison between slatted floors and litter based systems
An on-farm welfare assessment method is described. A list of indicators is determined from a bibliography analysis as well as consumers and farmers opinions: behaviour, health, general status, human/animal relationship.…
Publié en 2009Bone blackening : what are the risk factors ?
The increased shelf-life of case-ready pork ribs saleable to the public has repercussions on the taste-texture quality of the meat end-product. Although meat colour is preserved, bone blackening has triggered…
Publié en 2009Apports de la spectroscopie visible - proche infra rouge sur la détection précoce du défaut jambon déstructuré
Depuis 1998, beaucoup d’études ont été réalisées sur le sujet des « jambons déstructurés » et plus particulièrement sur la description du phénomène et la mise en évidence des facteurs…
Publié en 2009Energy consumption in livestock housing (pigs)
In a context of rising energy prices, pig breeders are examining the use of techniques designed to reduce their energy consumption. In pig production, "direct" energy, i.e. the energy consumed…
Publié en 2009Ces animaux sont-ils transportables vers l’abattoir ?
Le présent document a été réalisé par INAPORC et COOP DE France Bétail et Viande, avec l’appui technique de l’IFIP et sur la base de travail réalisé par l’UGPVB. Il…
Publié en 2009Le travail dans les exploitations porcines et avicoles : spécificité des approches, enjeux et perspectives
Publié en 2009Compte rendu technique de l’opération de dissection associée à des mesures tomographiques
L’imagerie médicale et notamment la tomographie RX est utilisée depuis le début des années 1980 chez l’animal (Skerjvold et al., 1981). La mesure de la composition corporelle, notamment, est une…
Publié en 2009Group-housing gestating sows: analysis of ‘GTTT’ results (technical management of sow herds)
A questionnaire campaign led in 2009 collected technical feedback on group-synchronized swine herd management. The surveys inventoried up to 600 pig farms where at least 80% of pregnancies were confirmed…
Publié en 2009Best hygiene practices on pig farms: feedback on the food chain, transportability, and salmonella action plans
Recent European rules regarding food safety and animal welfare during transport involve new responsibilities for the different sectors of the pork industry and in particular for the farmers. Thus, Hygiene…
Publié en 2009Housing sows in groups at the automatic pig feeder : differentiating living spaces for successful floorspace planning
Indoor pigbarn facilities design is a key factor in housing and managing large herds of sows feeding at the automatic pig feeder.Studying two separate surveys, one led at 18 pig…
Publié en 2009Perspectives d’utilisation de la mesure du potentiel redox comme « prédicteur » de la qualité de viande : implications dans la fabrication en jambon cuit et dans la cuisson de la viande fraîche
Les relations entre l’oxydation des muscles et la protéolyse post-mortem laissent entrevoir le statut oxydatif comme un critère d’intérêt pour la qualité de la viande, de par les modifications de…
Publié en 2010