Documentations
Implantation of a strain of Salmonella Typhimurium and a strain of Salmonella Rissen in a pig herd with recurrent clinical salmonellosis
Clinical salmonellosis is rare, even though it can occur in pig herds. The aim of this study was to investigate the diversity of Salmonella strains isolated in a farrow-to-finish pig…
Publié en 2023Investigating the genetic diversity of Listeria monocytogenes strains at the pig slaughterhouse to understand the source of strains isolated in the pork meat processing sector
Listeria monocytogenes (Lm) is a pathogenic bacterium responsible for Listeriosis. In France, the genetic diversity of Lm is known in the pig farming and finished pork meat products compartment only.…
Publié en 2023Assessment of the sanitory impact of two transport practices not provided for by the Regulation (EC) 2017/1981
Commission Regulation (EC) 2017/1981 sets out the necessary conditions for the transportation of partially cooled carcasses (with core temperature between 7°C and 15°C), but it does not take into account…
Publié en 2023Implementation of an approach for the fast detection of food-borne bacterial pathogens in the pig and pork chain through the creation of a Joint Technological Unit ACTIA “FASTYPERS”
The Actia Fastypers Joint Technological Unit (2022-2027) has been created to gain a deeper insight into adaptation of Salmonella spp and Listeria monocytogenes (L. monocytogenes) enabling them to survive and…
Publié en 2023Does infrared spectroscopy allow the identification of Yersinia enterocolitica BT4 strains of porcine origin responsible for human’s infection?
In 2021, yersiniosis was still, the third most frequently reported human zoonosis in Europe, (EFSA and ECDC, 2021) with Yersinia enterocolitica being the most common Yersinia species reported in human…
Publié en 2023Monitoring of microbial ecology and Salmonella resistance in a pig slaughterhouse
Salmonella was responsible for 22,5% of reported outbreaks in EU in 2020. To guarantee food safety, a better understanding of microbial ecology and adaptation strategies on the food production chain…
Publié en 2023Emploi d’alternatives ou de teneurs réduites en sel nitrité : quel impact sur le comportement de L. monocytogenes durant la conservation de jambon cuit ?
Listeria monocytogenes est particulièrement bien adaptée aux environnements industriels froids et humides, et constitue un danger majeur pour les produits réfrigérés prêts à consommer. Le nitrite contribue à la sécurité…
Publié en 2023Cours des matières premières MAJ septembre 2023 - enregistrement audio IFIP
Léa Dulon, ingénieure d'études économiques à l'Ifip-Institut du porc établit un point de situation sur les marchés internationaux des matières premières. Enregistrement audio disponible ici. PorCast by ifip · Cours…
Publié en 2023Production porcine : l'évolution du marché après la période estivale - enregistrement audio IFIP
Elisa Husson, ingénieure d’études économiques à l’Ifip-institut du porc, réalise une synthèse de la situation économique que connaît la filière porcine française en cette rentrée de septembre 2023. Enregistrement audio…
Publié en 2023La concentration des abattages aux Etats Unis et en France - vidéo IFIP
Nicolas Rouault, ingénieur chargé d'études économiques sur les industries de la viande et de la transformation à l'IFIP, présente en vidéo Ecoporc de 3 minutes les mouvements de concentration des…
Publié en 2023Evolution des dépenses de santé dans les élevages français entre 2006 et 2016 à partir du dispositif GTE
La base de données de Gestion Technico-Économique (GTE) permet un suivi indirect et annuel de l’usage des antibiotiques et des vaccins à partir d’un réseau conséquent d’élevages.
Publié en 2023