Les ingénieurs de l’IFIP communiquent dans des congrès scientifiques internationaux : exemple du Pôle Viandes et charcuteries

Les ingénieurs de l’IFIP communiquent dans des congrès scientifiques internationaux. Parmi les interventions récentes du Pôle viandes et charcuteries, on notera les présentations suivantes :

- ISOPOL (International Symposium on Problems of Listeria and Listeriosis), à Toronto, 24-27 septembre 2019 :

  • Typing and persistence of Listeria monocytogenes strains in food processing environments, prophages identified as major persistence markers (Félix, Feurer et al.)

- ICPMF (International Conference on Predictive Modelling in Food) à Bragance, 17-20 septembre 2019 :

  • Spoilage indicators in fresh pork or poultry sausages: Effects of modified atmosphere packaging and potassium lactate (avec les partenaires du consortium Redlosses)

- ICoMST (International Congress of Meat Science and Technology) à Potsdam/Berlin, 4-9 août 2019 :

  • Estimation of the tissue composition of bellies by a magnetic induction scanner, présenté par Gérard Daumas
  • Validation of a pan-European computed tomography procedure for determining the new EU lean meat content of pigs (avec University of Applied Sciences, Lithuanie), présenté par Gérard Daumas
  • Drivers of (dis)liking: Systematic pairwise preference tests to reveal the relationship of boar taint with consumer acceptance (avec les partenaires du projet européen CAMPIG)
  • Addition of algae in pig feed: Influence on technological quality and composition of meat and offal (avec Olmix), présenté par Aurélie Promeyrat
  • Addition of vitamin E in pigs feed could prevent cured-meat promotion of colon carcinogenesis in rat (avec l'Inra de Toulouse), présenté par Aurélie Promeyrat
  • Influencing wavelength comparison in PLS models for the prediction of pork meat quality by VIS-NIRS, présenté par Antoine Vautier
  • Influence of reduced levels or suppression of sodium nitrite on the growth and toxinogenesis of psychrotrophic Clostridium botulinum group II type B in cooked ham and frankfurters (avec l’Université de Liège)

- SafePork Conference à Berlin, 26-29 août 2019 :

  • Ecology of Salmonella and antimicrobial resistance in a pig slaughterhouse (avec l’Anses de Fougères), présenté par Carole Feurer
  • Development of a quantitative PCR method coupled with PMA to quantify viable Salmonella spp. cells in the pork supply chain (avec l’Anses de Ploufragan), présenté par Sabine Jeuge à la SafePork Conference à Berlin, 26-29 août 2019
  • Population genetic structure of Listeria monocytogenes strains isolated from the pig and pork meat production chain in France (avec l’Anses de Maisons-Alfort), présenté à la SafePork Conference à Berlin, 26-29 août 2019

- EuroFoodChem Conference à Porto, 17-19 juin 2019 :

  • Comparison of fatty acid profile of eight meat-cuts in pigs commonly produced in France, présenté par Martine Carlier

Contact : claire.benes@ifip.asso.fr