Documentations
Concentration structurelle de l'élevage porcin : un site sur huit a disparu en six ans en France
En 2020, la France métropolitaine comptait environ 10 000 sites porcins produisant 23,2 millions (M) de porcs charcutiers. En six ans, un site sur huit a disparu, à 70 %…
Publié en 2022What prospects for multi-species livestock farms in mountain areas: a focus on pig and cow associations
In mountains area of French Massif Central, many farms are multi-species livestock systems, with various associations of animal productions. This farm diversification is well adapted to heterogeneous productivity of mountain…
Publié en 2022L'impact environnemental des produits porcins évalué
La base de données Agribalyse 3.0 fournit les impacts environnementaux de près de 2 500 produits agricoles destinés à la consommation humaine. Voici un petit décryptage de ce qu’on y…
Publié en 2022Des capteurs infrarouges pour analyser des lisiers
Pour contribuer à un épandage de précision, l’analyse en continu des lisiers par des capteurs infrarouges embarqués sur tonnes à lisier peut être la solution. D’après un test réalisé par…
Publié en 2022Sim'Dust calcule les émissions de particules
Simuler la production de particules de son élevage se fait en quelques clics avec l’application Sim’Dust. Cet outil a été créé par l’Ifi p en collaboration avec les Chambres d’agriculture…
Publié en 2022Un guide pour les éleveurs transformateurs à la ferme
Un groupe de travail animé par l’Ifip vient de sortir un guide de bonnes pratiques des transformateurs à la ferme. Ce recueil de recommandations pratiques leur permet d’assurer la sécurité…
Publié en 2022Les prix des céréales durablement sur un plateau haut
Après l’envolée du prix des céréales au printemps, certains cours se détendent, d’autres se stabilisent. Mais il reste certain que les changements récents sont en train d’apporter de nouvelles contraintes…
Publié en 2022Economic assessment of amino acid deficiency or feed restriction during the pig fattening period
Abstract. The profitability of pig farms is influenced greatly by feed efficiency and carcass grading. The aim of this study wasto assess the economic impact of two feeding strategies during…
Publié en 2022Which economic consequences to expect for pig farms around an African swine fever outbreak?
Abstract. African swine fever (ASF) represents a major threat to pig production, with serious economic losses. Due to ASF occurrence in wild boars in Belgium, France has drawn up a…
Publié en 2022Individual trajectories of pig farming in France: mechanisms, determinants and prospects
Abstract. Carried out in 2021 and supported by the French pig interprofession Inaporc, this study described how the structural concentration of pig farms operates at the individual scale and explains…
Publié en 2022Contribution of pig farming to particulate emissions: analysis of emission factors and simulations
Abstract. France is committed to reducing its emissions of fine particulate matter less than 2.5 microns in size (PM2.5) by 57% by 2030 compared to 2005 emissions. Compliance with the…
Publié en 2022In-depth analysis of supernumerary piglets management using new functionalities of PertMat
Abstract. The expert tool PertMat developed by Ifip-Institut du Porc performs automatic pre-weaning mortality profiling and detection of main risk factors in pig farms. First results showed that large litter…
Publié en 2022