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L’IFIP coorganisateur et acteur du 15ᵉ SafePork aux côtés de l’ANSES et d’ONIRIS-INRAE

Brèves

10/10/2025 15:38 | Articles Il y a 1 jour

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Salle Safepork2

Le 15e International Symposium on the Epidemiological and Control of Biological, Chemical and Physical Hazards in Pigs and Pork coorganisé par l’IFIP, ANSES, ONIRIS/INRAE s’est déroulé à Rennes du lundi 6 au mercredi 8 octobre 2025, réunissant 190 chercheurs de + de 30 pays venus de 4 continents.

Les équipes des Pôles Viandes et Charcuteries et Techniques d’élevage se sont également mobilisées pour présenter la diversité de leurs travaux, en mettant en avant nos collaborations avec d’autres équipes de recherche mais aussi en valorisant le travail conduit par des thésards soutenus par l’IFIP :

  • Workshop sur le microbiote et le métabolome : Bacterial ecology of surfaces in French Pig slaughterhouse environments (Arnaud Bridier en collaboration avec l’IFIP, Alain Le Roux)
  • KeyNote de Diane CUZZUCOLI (‘Direction Générale de l’Alimentation’ DGAl, FR): Integrating Food Chain Surveillance for Better Risk Governance: Insights from France(PDC-Plan de Contrôle en collaboration IFIP, Alain Le Roux)
  • Keynote sur le virus de l’hépatite E de Nicole Pavio (Anses, INRAE, EnvA, FR) : Controlling human exposure to the zoonotic hepatitis E virus requires a one-health solution. (Collaboration avec l’IFIP, Carole Feurer pour les projets inactivation du VHE)

Session 1 : Foodborne pathogens contamination of pigs and meat

  • High pressure processing inactivates HEV infectivity in pork liver (Marie Pellerin, Anses en collaboration avec l’IFIP, Carole Feurer)
  • Real Time PCR identification of 30 L. monocytogenes clonal complexes in Fraser Half enrichment broth of pork meat (Benjamin Félix, Anses en collaboration avec l’IFIP, Carole FEURER)
  • Frequency of isolation and molecular characterization of Clostridium perfringens toxinotypes in pork carcasses and feces at the slaughterhouse – Carole Feurer (France), Alain Le Roux (poster)
  • Monitoring the genetic diversity of Salmonella spp in three breeder-fattener farms over time – Carole Feurer (France), Julie Crépon-Lavergne, Héloïse Guillou-Mouchet, Adélaïde Maligorne, Isabelle Corrégé (poster)
  • Towards a better understanding of the ecology of Listeria monocytogenes in pork processing facilities – Bastien Fremaux (France), Pauline Champigny, Maylis Bellay, Arnaud Bridier, Kahina Slimani, Aurélie Hanin, Benjamin Duqué, Graziella Midelet, Guylaine Leleu, Christophe Soumet, Dominique Hurtaud-Pessel, Janushan Christy, Virginie Chesnais, Thomas Brauge, Carole Feurer (poster)

Session 2 : Hygiene practices, control and prevention

  • Monitoring of microbial ecology in three French pork slaughterhouses – Alain Le Roux (France), Carole Feurer, Pierre Lemée, Paméla Houée, Christophe Soumet, Arnaud Bridier (poster)

Session 3 : Food safety and meat inspection

  • Two practices of transport with carcasses at derogatory temperatures not foreseen by Regulation (EC) No 853/2004 of the European Parliament and of the Council; evaluation of the sanitary impact of these two practices – Alain Le Roux (France), Sabine Jeuge, Clémence Bièche-Terrier, Nicolas Rossi (poster)

Session 4 : Use of antimicrobials, biocides, metal, resistance and residues

  • Salmonella Typhimurium in the pig and pork industry, characterization of strain’s adaptation, diversity and potentials of persistence (Hugo Grandjean, thésard Actalia, Ifip, Anses, collaboration Carole FEURER)
  • Evolution of heavy metal and antibiotic resistance in Salmonella from pig farming to human infections in France (Nelly Peracchia, thésarde Inrae/ Anses, collaboration IFIP, Carole FEURER)
  • Factors influencing implementation of biosecurity by French pig breeders – Isabelle Corrégé (France), Mylène Petit (poster)
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Carole Poster
Bridier Leroux
Ic Cf
Marcon Safepork Conclusion
Hugo Grandjean
Benjamin Felix
Nelly Perrachia
Best Poster Award

Auteurs

Feurer

Chargée de projets en microbiologie et experte pour la surveillance épidémiologique des contaminants dans la filière porcine - Partenaire du RMT ACTIA Florepro

Leroux

Ingénieur d’étude - Expert des bonnes pratiques d'hygiène et la maîtrise des process d'abattage-découpe

Corrégé

Docteur Vétérinaire, DVM - Experte sur les problématiques de santé animale, hygiène et de biosécurité

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