Documentations
Essais interlaboratoires : composition chimique de produits à base de viandes - Rapport n° IC_2011_1
L’ifip (institut de la filière porcine) a organisé en février - mai 2011 le circuit d'intercomparaison IC_2011_1 sur la composition chimique de produits à base de viandes. 72 laboratoires dans…
Publié en 2011Impact carbone du maillon abattage-découpe sur la filière porcine
Cette étude avait pour objectif de mesurer l’impact carbone du maillon abattage-découpe sur un périmètre défini entre le départ ferme des animaux vivants et le départ abattoir-découpe des produits sortants…
Publié en 2011Heated liquid feed : what effect on pigs ?
Why heating the liquid feed? This old idea is not longer in use, because proper insulation and heating of the barn provide good temperature conditions to pigs. Consequently, fattening pigs…
Publié en 2011Recherche de solutions technologiques de substitution à l'utilisation d'ingrédients allergènes - partie 1
Cette étude a permis de mettre en évidence différentes possibilités pour substituer les ingrédients allergènes les plus couramment utilisés en charcuterie, suivant la fonctionnalité recherchée. Le pouvoir réducteur du dextrose…
Publié en 2011Utilisation of soybean meal in reduced pig diets through the formulation of low crude protein diets based on rapeseed mela and synthetic amino acids
One hundred forty-four group-housed growing-finishing pigs were allocated to one of the three experimental feeding strategies.Diets S were formulated with soybean meal and their dietary crude protein (CP) content averaged…
Publié en 2011French pig farming: performance results for 2010
Technical performances at French pig farms improved on every front over 2010, including more piglets weaned per productive sow and per year under technical management for breeding herds, better feed…
Publié en 2011Shelf-life evaluation of pork meat stored under different packaging atmospheres(Évaluation de la durée de conservation de viande de porc conditionnée sous différentes atmosphères)
Poster.
Publié en 2011Shelf-life evaluation of pork meat stored under different packaging atmospheres(Évaluation de la durée de conservation de viande de porc conditionnée sous différentes atmosphères)
The objective of this study is to evaluate the possibility of a 4 day shelf-life extension for pork meat, stored at refrigeration temperatures, when stored under modified atmosphere packaging (MAP).…
Publié en 2011An accurate and simple Computed Tomography approach for measuring the lean meat percentage of pig cuts (une approche précise et simple de la mesure du taux de viande maigre des découpes de porc par tomodensitométrie)
The global challenge was to develop a robust, unbiased, accurate and simple reference method for measuring the lean meat weight and percentage (in live animals, carcasses, cuts and meat pieces).…
Publié en 2011New tools and challenges for food safety
Ensuring a high level of human health and consumer protection is a key policy priority for the European Union. Following the crisis of the late 90's (BSE, dioxin), the EU…
Publié en 2011Sector operation review on pig slurry treatment with phase separation in reed-planted beds for drying and composting
The Economic Interest Grouping farm of Villefranche Grand Sud (farrow-to-finish operator with 140 sows) is equipped with 1200 m² of reed-planted beds for dehydrating the mud from the biological treatment…
Publié en 2011