Documentations
Deux solutions pour réduire les gaz à effet de serre
L’Ifi p et Evel’up ont quantifié la baisse des émissions de gaz à eff et de serre (GES) de deux projets en élevage. Les leviers portent sur de la méthanisation…
Publié en 2022Forte baisse des résultats en 2021 à l’international
En 2021, les résultats des éleveurs de porc ont baissé dans la très large majorité des pays réseau Interpig. Les coûts de revient ont augmenté, portés par des prix de…
Publié en 2022Evaluation of different wood species for the creation of manipulable material for pigs at different physiological stages
Predicting pig digestibility coefficients with microbial and genomic data using machine learning prediction algorithms
Classical methods as genomic BLUP performs well for genomic prediction of polygenic trait, but does not consider interaction between genes or between genes and other information such as host genetic…
Publié en 2022Genetic determinism of boar taint in the French Landrace pig breed
Since pig breeds differ in their risk of developing boar taint, it is important to consider lineby-line selection by estimating genetic parameters of odorant compounds in relation to sexual development…
Publié en 2022Deciphering genetic variants from whole genome affecting duodenum, liver and muscle transcriptomes in pigs
With the aim of deciphering genetic variants affecting gene expression levels of duodenum, liver and muscle, the DNA and RNA of 300 pigs from three different breeds (Duroc, Landrace and…
Publié en 2022Can microbial data improve prediction of breeding values of efficiency traits in pigs fed conventional or fiber diets?
Recently, digestive efficiency (DE) was proposed as a trait of interest to improve feed efficiency (FE) in pigs, especially when they are fed with alternative feeding resources. Both are influenced…
Publié en 2022IDI: an index to assess the usefulness of cryopreserved collections for the management of animal genetic diversity
Confronted with the erosion of genetic diversity in domestic animal populations, many countries such as France have created gene banks to limit this loss. However, it is crucial to evaluate…
Publié en 2022Marchés du porc et de l’alimentation animale : offre porcine en recul et prix élevés en 2023
En 2022, les filières porcines européennes ont été touchées de plein fouet par les crises successives. La guerre en Ukraine et les tensions géopolitiques impactent les cours des matières premières…
Publié en 2022In vitro digestion of nitrite and nitrate preserved fermented sausages – New understandings of nitroso-compounds’ chemical reactivity in the digestive tract
In vitro digestions of dry-cured sausages formulated with four different rates of added sodium nitrite and sodium nitrate (NaNO2 / NaNO3, in ppm: 0/0; 80/80; 120/120; 0/200) were performed with…
Publié en 2022Emissions d'ammoniac de l'élevage porcin : projets et connaissances nouvelles
En France, l’agriculture est responsable de 94% des émissions nationales d’ammoniac. L’élevage est un fort contributeur (65%) principalement lié à la gestion des effluents. L’élevage porcin représente un peu moins…
Publié en 2022