L’IFIP à Davos pour le congrès des zootechniciens européens
L’IFIP était présent au 72e congrès de l’EAAP (European Federation of Animal Science – Fédération Européenne de Zootechnie), qui s’est déroulé du 30 août au 3 septembre 2021 à Davos, en Suisse.
Les ingénieurs du Pôle Techniques d’élevage ont contribué à 7 présentations orales et 4 posters :
- Prediction of the effects of heat stress on the farrowing rate in sows, par D. Renaudeau, B. Dénecé, P. Corre, B. Badouard et J.Y. Dourmad (collaboration INRAE – IFIP, poster)
- Modelling piglet pre-weaning mortality using litter records in technical management databases, par A. Aubry, M. Klingler, P. Brenaut, A. Bouquet et B. Badouard (collaboration IFIP et Ecole Supérieure d’Agriculture d’Angers)
- PertMat: a new tool for automatic determination of risk factors and improvement in breeding, par B. Badouard et S. Boulot
- Ileal amino acids digestibility in organic protein feedstuffs for pigs, par D. Renaudeau, D. Gaudré, H. Juin et A. Roinsard (collaboration INRAE, ITAB-Institut de l’Agriculture et Alimentation Biologiques et IFIP, poster)
- Interaction between season and feeding level or amino acid supplies on pigs’ growth performance, par N. Quiniou, D. Renaudeau and G. Daumas (collaboration INRAE – IFIP, poster)
- Multicriteria performance of fattening pigs assessed with the bioclimatic model ThermiPig, par N. Quiniou, A. Cadéro, M. Marcon et L. Brossard (collaboration INRAE – IFIP)
- Effect of restricted feeding or amino acid deficiency on the muscle content of pig carcases and cuts, par G. Daumas, M. Monziols et N. Quiniou
- Effect of high ambient temperature on carcass composition of pigs slaughtered at the same age, par G. Daumas, A.M. Serviento, M. Monziols et D. Renaudeau (collaboration INRAE – IFIP)
- French emission factors of TSP, PM10 and PM2.5: results of field measurements, par N. Guingand, S. Lagadec et M. Hassouna (collaboration IFIP, INRAE et Chambre Régionale d’Agriculture de Bretagne, poster)
- Improving pig production: a whole system approach – insights and proposals from PigSys, par B. Sturm, N. Quiniou, L. Brossard, K.H. Jeppsson, K. Myllerup, A. Zacepins, S. Müller, G. Pexas, A. Nasirahmadi, V. Komasilovs, A.C. Olsson, K. Dominiak, S. Raut, F. Udesen, M. Marcon et S. Edwards (collaboration Institut Leibniz, Université de Kassel, IFIP, INRAE, Institut Agro, Swedish University of Agricultural Science, SEGES, University of Life Sciences and Technologies de Jelgava, Thuringian State Institute for Agriculture, Newcastle University)
- Microbiome and genetic contribution to the phenotypic variation of digestive efficiency in pig, par V. Déru, F. Tiezzi, C. Carillier-Jacquin, B. Blanchet, L. Cauquil, O. Zemb, C. Maltecca, A. Bouquet et H. Gilbert (collaboration France Génétique Porc, GenPhySE, Université de Toulouse, INRAE, ENVT, North Carolina State University, IFIP)
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