Documentations
Getting ready for pork labelling
The traceability of pork butchery cuts is being studied. After the introduction of a standardized slaughter number, the transfer of identification and relevant information in the butchery stage is to…
The french pork industry is well ahead in traceability
In France, the identification of farmed pigs is ensured by a local organization (EDE). Breeders have an individual number. Piglets and porkers are marked with their original farm number.
Better knowledge of hygiene quality of products
A two-year study enabled us to draw up a standardized plan for the microbiological quality control of pork. This allows hygiene quality monitoring in a company for HACCP requirements and…
Cooked ham: Soluble collagen predicts technological yield
The influence of zootechnical and technological characteristics on technological yield factors and type I soluble collagen in cooking juice revealed a correlation between these two variables.
Les déchets de l’industrie de la charcuterie-salaison – Traitement et valorisation des déchets gras – 1ère partie : La caractérisation des graisses des effluents
Les activités de charcuterie et de salaison sont génératrices de co-produits gras solides, facilement valorisables, et de graisses fluidifiées. Les méthodes de mesure de la charge en graisses des effluents…
Cutting of hams and loins : warm cutting is possible
A study conducted by ITP on the comparison of warm and cold cutting shows that although the contamination evolves faster in the warm-cut than in the cold-cut meat, the level…
Red pork offal (liver, heart, tongue) : bacteriological quality relies on hygiene
Improvement of the bacteriological quality of red offal requires tightly controlled handling from evisceration right throught to shipment, together with rapid dynamic refrigeration.
Nettoyage et désinfection des camions de transport de porcs vivants
Les enjeux, les moyens (l’aire de lavage, l’équipement indispensable, les produits). Pour limiter la contamination des porcs vivants et réduire le risque au niveau de la viande. Les étapes :…
Cutting shops and cooling rooms. No interest in aerial disinfecting
Comparison of the efficiency of conventional disinfecting alone or followed by aerosol use or fumigation on bacterial contamination of the air and surfaces
Cleaning and disinfecting products : detecting residues on work surfaces
Different methods of detecting the residues of cleaning and disinfecting products present on surfaces, were tested. For reasons of sensitivity and ease of application it is better to favour direct…
«Organic» pork production : Drawing up references
Faced with a currently unsatisfied demand and a promising market, French « organic » production of pork has to meet strict national speicifications pending European harmonization. In particular, the objective of 100…
Cooked ham processing : a simple rheological test to evaluate slicing yield
We investigated the effect of biological and technological factors on ham processing by studying the resistance characteristics of sliced ham.The rheological characteristics of the sliced ham were evaluated using the…
Trier la viande de porc selon la qualité
Pour trier efficacement les pièces selon leur qualité, des techniques simples et applicables en conditions industrielles. Repérer les principaux défauts de qualité de viande : le pH, la couleur. Pour…
Transport of pigs : care with preparation and shipping
Analysis of the time course of heart rate in pigs from fattening pen to anaesthesia shows the importance of preparing the pigs in a lairage pen before loading, of transport…
pesée, classement et paiement des porcs en France et dans l’Union européenne. Impact du changement de présentation, du passage à la Teneur en Viande Maigre et des nouveaux accords commerciaux
Le passage à la Teneur en Viande Maigre s’est accompagné d’un changement de la présentation des carcasses. Sur ces nouvelles bases, les accords commerciaux ont été revus. Après quelques mois…
La production porcine en Pologne : diagnostic et perspectives de développement
Expertise et devenir de la production porcine en Pologne. Analyse d’élevages et d’entreprises. Rencontres d’éleveurs, gestionnaires, chercheurs, conseillers techniques, banquiers.
Le porc Nustrale
De type ibérique, la race Corse n’a pas de phénotype standardisé. Ceci explique la variabilité de la coloration de la robe. Devant la diminution des effectifs due aux croisementsintempestifs, les…
Use of isophosphorus diets differing in their phytase activity : effects on phosphorus digestibility, growth performance, bone resistance and phosphorus excretion in growing-finishing pigs
A total of 320 pigs (160 castrated males and 160 females) were allocated to 4 dietary treatments during the growingfinishing period (from 25 to 65 kg and from 65 to…
Utilisation de régimes isophosphorés à activité phytasique variable par le porc charcutier. Répercussion sur la digestibilité du phosphore, les performances, la résistance osseuse et les rejets de phosphore
L’effet du niveau de phosphore digestible dans l’aliment a été étudié à l’aide de 4 régimes. Tous contenaient 0,47 % de phosphore total en croissance et 0,40 % en finition.…
Influence of lowering temperature and live weight on the feeding behaviour of group-housed growing pigs
The individual feeding behaviour of group-housed Piétrain x Large White barrows was studied using data recorded with electronic feed dispensers equipped with an aerial in order to identify each pig.…
Influence de l’abaissement de la température ambiante et du poids vif sur le comportement alimentaire des porcs en croissance élevés en groupe
Le comportement alimentaire individuel de porcs en croissance croisés Piétrain x Large White élevés en groupe est étudié à partir d’informations enregistrées à l’aide d’une auge équipée d’une antenne de…
Embarquement des porcs – Consignes respectées… vous avez tout à gagner !
Les enjeux du chargement des porcs. La préparation des porcs dans un local d’attente. Un quai d’embarquement fonctionnel. Édition 1997 – Ifip, MSA – 6 pages 21 X 29.7
Élevage porcin et respect de l’environnement
Préventions nécessaires à la maîtrise des risques de pollution de l’eau et de l’air et des nuisances olfactives, acoustiques et visuelles. Règles techniques applicables aux porcheries soumises à autorisation, prescriptions…
Welfare assessment in pregnant sows kept in stalls and its relationship with productivity
A pilot study was undertaken to analyse the system in which pregnant sows are housed in stalls. The objective was to establish relationships between welfare indicators and animal criteria and…
Évaluation du bien-être chez la truie gestante bloquée. Relation entre le bien-être et la productivité numérique
L’objet de l’étude est d’analyser le système truie bloquée en gestation afin de déterminer les positions des indicateurs de bien-être en relation avec les critères liés aux animaux et aux…
Analysis of breeding management of gilts in French herds; consequences on their lifetime reproductive performance
The influence of age at first farrowing and of the interval between arrival and fertilisation on the lifetime reproductiveperformance of sows was analysed using results from 35,631 crossbred Large White…
A study of the relationships between the time of ovulation and insemination on litter size in pig herds
The aim of this work was to determine the time of ovulation in 5 breeding herds and to compare these observations with litter size after A.I.. The experiment was carried…
Étude des moments d’ovulation et d’insémination chez la truie et de leurs conséquences sur la taille de la portée en élevages
L’expérience avait pour but de dater le moment d’ovulation dans des élevages et de préciser les conséquences des moments d’ovulation et d’insémination sur la taille de la portée. L’étude a…
Guide de mise en place des plans de contrôle de la qualité microbiologique des carcasses et pièces de découpe de porc
Les porcs alternatifs : intérêt d’une diversification vers des porcs fermiers, biologiques, labels & lourds
Intérêt d’une diversification vers des porcs fermiers, biologiques, labels et lourds.