Documentations
Setting up a french molecular sub-typing database for Salmonella surveillance in the pig and pork industry
IFIP, the French Pork Institute, has since 2006 been developing a database of epidemiological information, serotyping data and PFGE profiles of 550 representative Salmonella strains specifically isolated from the pig…
Publié en 2010Screening of Salmonella antibodies in pigs on serum vs meat juice : effect of muscle type, chilling of carcasses and duration of sample conservation
The aim of this study is to compare the results with a Salmonella antibody test obtained on serum and on meat juice and the influence of the lengths of freezing…
Publié en 2010Farming conditions and practices linked to the prevalence of Salmonella in slaughter pigs
The aim of this study is to precise the conditions of farming which are linked to a high prevalence of Salmonella
Publié en 2010Décarbonation au maillon Aval : présentation d'un guide RSE adapté à la charcuterie - vidéo IFIP
Dans le cadre des Matinales de l'IFIP dédiées à la décarbonation dans la filière porcine, Gilles Nassy, Directeur du Pôle Viandes et Charcuteries de l'IFIP présente le guide de Responsabilité…
Publié en 2022Ecoconception : le projet AGB de l'Ifip - enregistrement audio IFIP
L’Ifip-Institut du porc, institut moteur pour la recherche de leviers d’écoconception dans la filière porcine. Via le projet Porc AGB financé par l’ADEME, l’équipe viandes et charcuterie de l’Ifip est…
Publié en 2023Réflexion participative pour une optimisation de l’usage des antibiotiques garantissant santé et bien-être des porcs et volailles
L'utilisation d'antibiotiques a diminué de près de 50 % dans les filières avicoles et porcines françaises en 15 ans. Cependant, cette évolution a été plus ou moins importante selon les…
Publié en 2023Phenolic compounds could interfere with secondary amine N-nitrosation in cured meat formulation and digestion
Nitrite is a common additive in cured meat formulation that provides microbiological safety, lipid oxidation management and typical organoleptic properties. However, nitrite is also associated with the formation of nitrosamines,…
Publié en 2023Influence of sodium chloride on muscle UV autofluorescence characteristics
Salted and tumbled pork teres major muscle samples, with varying sodium chloride content (1.1 % to 1.9 %), were examined by UV fluorescence spectroscopy. Results indicated that muscle fluorescence varies…
Publié en 2023Defining common criteria for harmonizing life cycle assessments of livestock systems
Animal production intensification puts pressure on resources, leads to environmental impacts, animal welfare and biodiversity issues. Livestock products provide key components of the human diet and contribute to rural territories…
Publié en 2023Inactivation of Toxoplasma gondii in dry sausage and processed pork, and quantification of the pathogen in pig tissues prior to production
Toxoplasma gondii is an important zoonotic foodborne parasite. Meat of infected animals appears to be a major source of infection in Europe. Pork is the most consumed meat in France,…
Publié en 2023Comment orienter et financer la transformation des systèmes et pratiques d’élevage vers plus de bien-être animal ? L’exemple de l’Allemagne
L’amélioration du bien-être animal est devenue une attente sociétale majeure dans de nombreux pays. Cet article présente les principaux leviers - orientations politiques, segmentation du marché, renforcement de la réglementation…
Publié en 2023Comment la controverse autour du bien-être des animaux d’élevage peut transformer les normes sociales ? Un regard sociologique
L’élevage est actuellement au coeur de débats qui interrogent les pratiques des éleveurs, la manière dont ils traitent les animaux et les solutions pour améliorer leur bien-être. Penser ces débats…
Publié en 2023