Documentations
Monitoring of microbial ecology and Salmonella resistance in a pig slaughterhouse
Salmonella causes a large number of food associated infections worldwide and is one of the main pathogens in the pig and pork sector. To guarantee food safety, a better understanding…
Publié en 2023Implementation of an approach for the fast detection of food-borne bacterial pathogens in the pig and pork chain through the creation of a Joint Technological Unit ACTIA “FASTYPERS”
The Actia Fastypers Joint Technological Unit (2022-2027) has been created to gain a deeper insight into adaptation of Salmonella spp and Listeria monocytogenes (L. monocytogenes) enabling them to survive and…
Publié en 2023Implantation of a strain of Salmonella Typhimurium and a strain of Salmonella Rissen in a pig herd with recurrent clinical salmonellosis
Clinical salmonellosis are considered to be rare and time-bound events, even if they can occur in pig herds. The aim of this study was to investigate the genetic diversity of…
Publié en 2023Marchés des Matières Premières pour l'alimentation animale : retour de la hausse (situation au 29 juin 2023) - vidéo IFIP
Mathilde Le Boulch, ingénieure en charge des études économiques sur l'aliment du porc pour les instituts des filières animales (Ifip, Idele, Itavi) présente en vidéo EcoPorc de 3 minutes les…
Publié en 2023Halothane and sex effect on the prediction of lean meat content of crossbred pig carcasses
Pig carcass grading is compulsory in the EU and based on the lean meat content (LMC). The LMC definition moved from the LMC in the 4 main cuts (old) to…
Publié en 2023Genetic effect on the prediction of muscle content of purebred pig carcasses
The lean meat content (LMC) is one of the criteria used in the breeding evaluation of pigs. The evaluation in the French collective system uses an equation predicting the old…
Publié en 2023Pre-weaning survival is related to tympanic temperature for piglets of low and normal birth weights
In large litters, poor colostrum intake and hypothermia are major causes of high pre-weaning mortality, especially for piglets of low birthweights. As newborn experience a severe body temperature drop, detection…
Publié en 2023Use of a sound-based technology for respiratory health monitoring in a swine fattening unit
Respiratory health can be difficult to assess in swine herds and this can delay implementation of appropriate measures. SoundTalks® (ST) is a sound-based monitoring technology that collects the sounds of…
Publié en 2023De la gélatine pour masquer l’odeur de verrat
L’Université de Murcia en Espagne s’active sur les stratégies de masquage de l’odeur de verrat sur les longes fraîches des porcs détectés odorants au nez humain.
Publié en 2023Trois façons de calculer l’ammoniac émis dans l’UE
Une étude tchèque publiée fin 2022 pointe les différences de méthodes appliquées entre les États membres concernant le calcul des émissions d’ammoniac des installations classées soumises à la directive IED…
Publié en 2023Plus de jambons destructurés sur les mâles entiers
Face à la nouvelle réglementation sur la castration, des questions se posent sur les alternatives de cette pratique. L’Ifip a réalisé une étude qui s’intéresse à la qualité de viande…
Publié en 2023