APPLIS IFIP
Cooking and endpoint temperature effects on the nutritional values of pork loin

Cooking and endpoint temperature effects on the nutritional values of pork loin

Ajouter à ma liste
Auteurs : Vautier A, Carlier M, Martin JL, Gault E, Vendeuvre JL
Nutritional values of fresh pork retail cuts have been recently updated in a national program. Experimental design of a part of the program was set up to estimate the domestic cooking impact on the nutritional value of pork loins, and target cooking temperature influence was also determined. Analysis were conducted on 36 loin samples distributed in 4 treatment groups that applied endpoint temperatures from 70°c to 80°c, including control samples (raw). Cooking induced an increased content for a majority of minerals (from +12% to +55% for total iron, zinc, magnesium, phosphorus, potassium and selenium) as for proteins, total fat, cholesterol, SFA, ash, B2 and B12 vitamins. Our results describe PUFA and MUFA (from ‐3% to ‐39%), B3 and B6 vitamins (‐25%) as heat sensitive nutrients. Endpoint temperature had no critical effects on nutrient composition of pork loins, except for MUFA, PUFA and vitamin B3 levels that showed a significant decrease above the threshold of 75°C endpoint temperature.

Fiche technique

Titre :

Cooking and endpoint temperature effects on the nutritional values of pork loin

Date sortie / parution :

2010

Référence :

Journées de la Recherche Porcine (FRA), 2010, Vol. 42, février, poster, p. 255-256

Auteurs

Vautier

Ingénieur d’étude - Expert sur la qualité technologique des viandes

Martine Carlier

Ingénieur d’étude - Experte des usages et réglementations liées aux produits carnés

Jeanlucm

Ingénieur d’étude - Expert en formulation et technologie des produits carnés et de charcuteries

Gault

Formateur aux techniques d'élevage et d'abattage de porcs, porcs, bientraitance animale

Quelques mots clés

Ce site utilise des cookies afin d’améliorer votre expérience utilisateur et de réaliser des statistiques d’audience.
J'accepteJe refuseEn savoir plus